10 meest voorkomende problemen van lange mensen

Nederlanders en lang zijn horen dus bij elkaar als Oostenrijk en skiën, als Spanje en tapas. Maar waar loop je allemaal tegen aan (spreekwoordelijk:)) als je zo lang bent? Wat zijn nu de meest voorkomende situaties, problemen of gebeurtenissen waar je als je lang bent mee te maken krijgt? De 10 meest voorkomende problemen van lang zijn hebben we op een rij gezet.

10 meest voorkomende problemen als je lang bent

Probleem 1: Lang zijn en het kopen van kleding

Met een 'normale' lengte is kleding kopen meestal een feest. De leukste winkels en hipste hotspots hangen vol met de laatste modetrends. Maar echt, voor lange mannen en vrouwen is winkelen voor kleding echt een uitdaging. Want waar koop je een spijkerbroek met lengte 38? Of wat als je armen zo lang zijn dat gewone overhemden vaak niet eens tot op je pols komen?

Met broeken is het zo dat lengtemaat 36 vaak de langste broek is. Nu valt het ene model spijkerbroek langer dan de ander. Maar zelfs een lange maat 36 is vaak veel te kort als je twee meter of langer bent. Dan maar hoge of halfhoge schoenen aan, zodat de broek nog een beetje op je schoen valt. En wat als die spijkerbroeken vervolgens krimpen in de was? Nu weet ik uit eigen ervaring dat de spijkerbroeken van G-star vrij lang vallen. Maar wat als je niet elke dag in een spijkerbroek wilt lopen? Een leuke pantalon, een casual broek?

Gelukkig zijn er in Nederland ook wel een aantal kledingwinkels die gespecialiseerd zijn in kleding voor lange mannen en lange vrouwen. Langzijn.nl is een handige site waar alle winkels voor lange mensen in een handige adressengids staan.

Broeken is een probleem, maar wat dacht je van overhemden als je langer dan 2 meter bent?

De meeste winkels hebben een ruim en modern assortiment van overhemden voor langere mannen. In Nederland heet dat mouwlengte7. Gewone overhemden voor "gewone" mensen hebben een mouwlengte 6. Waarbij de armen van het overhemd tot 70 cm lang zijn. Maar geloof me, als je al langer bent dan 1.80 meter, en dat zijn er echt bosjes in Nederland, dan ziet dat er echt niet uit. Dan komen die mouwen ergens tot net na je elleboog. Geen gezicht dus. Maar niet getreurd! Er is een specialist in overhemden met extra lange mouw. Het merk Sleeve7 heeft inmiddels de grootste collectie overhemden met extra lange mouw in Europa.

En waar koop je sokken als je schoenmaat 49 hebt?

Ken je dat? Van die hippe sokkenmerken als Happy Socks? Die zijn echt hot op het moment. En natuurlijk, je wordt ook echt blij van die frisse, opvallende vrolijke sokken. Happy Socks is een Zweeds merk. En in Zweden zijn er echt heel veel lange mensen, bekijk de grafiek maar. En Zweden worden dus nog steeds langer de komende jaren. Hoe kan het dan dat de grootste maat van die vrolijke Happy Socks tot maat 46 gaat? Nu is dat nog wel acceptabel denk je wellicht. Maar maat 46 is niet maat 46. Nee, het is maat 40 tot 46. De Happy Socks zijn verkrijgbaar in maat 36-40 en 41-46. Dus voor het gemak gooien ze alle mannen van maat 41 tot maat 46 op een grote hoop. Nou, ik kan je vertellen dat mijn zoon van 13 ook al maat 41 heeft. Ik word dus geacht dezelfde sok te passen als een jongen van 13...

Om van koopjes in de uitverkoop nog maar niet te spreken. Want voor de meeste modemerken is dat de manier om van hun oude voorraad af te komen. Maar echt, waar vind je een uitverkoop in schoenen in maat 48, overhemden met extra mouwlengte, broeken die langer zijn dan lengtemaat 36?

10 problemen lang zijn kleding kopen

Probleem 2: wie wil er niet met je op de foto op vakantie?

Als je zelf lang bent, zal je dit vast herkennen. Al weken verheug je je op die mooie reis naar een exotisch land of continent. Na lang sparen en hard werken ga je de reis van je dromen maken. Vaak vele uren in een vliegtuig (daar kom ik later nog op terug:)) en uiteindelijk op de plek van bestemming. Met een Lonely Planet in de hand klaar om alle toeristische trekpleisters te bekijken. Maar wat blijkt? Die toeristische trekpleister ben je zelf. Want zeker in de verre uithoeken van onze wereld is een man van boven de 2 meter echt een bezienswaardigheid. The Giant from Holland. Dus al snel word je aangeklampt en aangeraakt en in de meeste gevallen uitgelachen (of toegelachen?). Mensen willen met je op de foto. Geen probleem natuurlijk, in het begin is dat nog wel vleiend ook. Maar met een rondreis van 4 weken voor de boeg...

Probleem 3: lekker lang zitten, maar dan wel opgevouwen

Leuk hoor allemaal, die low budget airlines. Maar heb je ooit 6 uur lang opgevouwen in het vliegtuig gezeten? Omdat er maar beperkte plekken bij de nooduitgang zijn (daar is altijd meer beenruimte) is de kans zeer klein dat je zo'n plek kunt bemachtigen. En als je kleine kinderen hebt, weet je dat bij online inchecken deze plekken niet vastgelegd kunnen worden. Daar zit je dus op rij 12. Met een beetje geluk heb je een stoel aan het gangpad kunnen bemachtigen. Dan kan je je benen in ieder geval nog een beetje ruimte geven door ze in het gangpad te leggen. Maar even lekker wegdutten of een powernap? Kleine kans... Heb je net lekker even je oogjes dicht, komt de crew langs met hun trolley met drankjes en versnaperingen. En grote kans dat iedereen die naar het toilet moet in het vliegtuig struikelt over jouw benen die je heerlijk hebt uitgestrekt in het gangpad.

En ook maar hopen dat degene in de stoel voor je niet zijn stoel in slaapstand zet, want dan zit je echt de hele vlucht klem en kan je echt geen kant op. En wat denk je? Dat je als je 2 meter of langer bent makkelijk in de crashhouding kunt gaan zitten in geval van emergency? Uit testen met dummies blijkt zelfs in geval van een crash dat lange mensen direct onthoofd worden. Dat is dan ook de reden dat de Klub Lange Mensen in Nederland pleit voor meer beenruimte in vliegtuigen. Serieus, er is een heuse lobby opgestart door de Klub Lange Mensen en het onderwerp wordt zelfs besproken in de Tweede Kamer. Waar een klein land groot in kan zijn!

Maar niet alleen in een vliegtuig heb je een probleem als je lang bent. Wat te denken van bussen, metro's, tram's, wachtkamers. Voor lange mensen is het echt haast onmogelijk om lekker bij het raam te gaan zitten in de bus. Want waar laat je je benen? Die kan je natuurlijk richting het gangpad manoeuvreren. Niet zo heel erg als er een leuke heer of dame naast je komt zitten. Maar meestal is dat niet het geval...

10 meest voorkomende problemen lang zijn zitten

Probleem 4: fietsen en motorrijden als je lang bent

En fietsen. Nu is Nederland natuurlijk een fietsland bij uitstek. Nergens ter wereld zijn er per hoofd van de bevolking zoveel fietsen te vinden. Er zijn 18 miljoen fietsen in Nederland, dus gemiddeld heeft zo ongeveer elke Nederlander (vanaf 4 jaar) een fiets. In Nederland ligt er 35.000 kilometer aan fietspad. En dus zijn we een fietsgraag volkje. Maar wel een lang en fietsgraag volkje. Voor fietsen geldt zo ongeveer hetzelfde als voor kleding. Fietsen speciaal voor langere mensen zijn niet in alle winkels te koop. En dus voelt het ook nu weer alsof je iets mankeert, achtergesteld wordt. Het is echt een uitdaging om in Google een (web)winkel te vinden die gespecialiseerd is in fietsen met grote frames. Wellicht dat jij een specialist weet?

Dus is het zo dat de meeste lange mensen op een fiets fietsen voor mensen met een gemiddelde lengte. Uit ervaring weet ik dat een scherpe bocht nemen met een gemiddelde fiets behoorlijk gevaarlijk is. Waarbij je knieën elke keer tegen het stuur aan duwen, waardoor je met je benen wijd de bocht door moet. En hetzelfde geldt natuurlijk voor lange mannen of vrouwen die graag motor willen rijden.

10 problemen lang zijn fietsen en motor rijden

Probleem 5: handig zo'n stadauto als je lang bent?

Ik meet zelf bijna 2 meter en zeker in Nederland (nogal klein en dichtbevolkt) is het heel handig om een stadsauto te hebben. Zo'n kleintje, waar makkelijk mee te parkeren is en die niet teveel aan wegenbelasting kost. Maar kleine auto en lange man is nogal een uitdaging. Onmogelijk eigenlijk. Ik heb wel eens een proefrit in een Mazda MX5 gemaakt. Zo'n kleintje, cabrio, lekker dicht bij de grond. Ik paste er net, maar ook echt net in. De stoel helemaal naar achteren, je been net onder het stuur door kunnen frommelen. Alleen is alles in die auto in verhouding kleiner. Dus de rem en het gaspedaal zitten zo dicht bij elkaar dat iemand met schoenmaat 46 bij het gas geven automatisch ook het rempedaal indrukt.

10 problemen lang zijn auto kopen en rijden

Ook voor Rob Bruintjes, officieel de langste man van Nederland met 2 meter en 21 centimeter, is een stadsauto echt geen optie.

bron: uniform.nl

Probleem 6: de lengte van een bed in het buitenland

Heb je ooit stilgestaan bij de lengte van een hotelbed in het buitenland? Een bed met een lengte van 1.80 meter kom je maar al te vaak tegen. Dus als je daar al helemaal gestrekt in gaat liggen past het niet. Zelfs dus niet als je gemiddeld lang bent en uit Nederland komt. Laat staan als je langer dan gemiddeld bent en richting de 2 meter gaat. Of vaak hebben ze ook van die bedden met een reling of hekje aan het uiteinde. Zodat je wel in de foetushouding moet liggen de hele nacht.

Probleem 7: kamperen en in een tent slapen

En kamperen? Nederlanders zijn nogal een reisgraag volk. Overal ter wereld kom je wel Nederlanders tegen als je op vakantie bent. En kamperen is in de zomervakantie volkssport nummer 1. Massaal trekken we elke jaar voor een aantal weken naar Frankrijk bijvoorbeeld. Lekker op de camping aan de Cote d'Azur of in de Provence. In een luxe tent die al helemaal ingericht is (glamping noemen we dat) of gewoon met je eigen tent, vouwwagen of caravan. Maar slapen in een tent als je langer bent dan 1.90 meter? Heel veel succes.

Maar er is hoop. Er zijn een aantal bedrijven die speciaal voor lange mensen kamperen mogelijk maakt. Met caravans die hoger zijn dan gemiddeld bijvoorbeeld.

lang zijn kamperen tent slapen

Probleem 8: de hoogte van de douchekop

Uit ervaring kan ik zeggen dat de badkamer in de meeste hotels of appartementen in het buitenland niet zijn ontwerpen voor (of door) lange mensen. In veel gevallen moet je in een ligbad douchen, is er geen aparte douchecabine. Je staat dan dus al zo'n 20 centimeter hoger, maar het plafond is natuurlijk niet verhoogd. Dus als je zelf al past en niet je hoofd stoot tegen het plafond, dan betekent dat dat de douchekop niet stijf tegen het plafond is bevestigd natuurlijk. Je haar wordt dus sowieso niet nat, met een beetje geluk je schouders wel.

Of lekker languit in een warm bad. Even relaxen en helemaal bijkomen van een drukke dag? Lijkt me heerlijk, maar echt, voor lange mensen is dat gewoon niet mogelijk.

lang zijn problemen douchen en in bad

Probleem 9: in de spiegel kijken tijdens het scheren

De badkamer is vaak een bron van ergernissen voor lange mensen. Over een bad nemen of lekker een verkwikkende douche heb je al kunnen lezen. Maar er is nog een ongemak, vaak in de badkamer. De hoogte van de spiegel. In de meeste badkamers hangt zo'n klein spiegeltje, in ieder geval in hotelkamers. Vaak afgemeten op iemand die een gemiddelde lengte heeft. Degene die de spiegel heeft opgehangen of de architect bijvoorbeeld. Maar om te kunnen zien of je haar er een beetje ok uit ziet, of bij het scheren. De kans is groot dat je continue met een kromme rug in de spiegel moet kijken.

lang zijn problemen hoogte spiegels

Probleem 10: je hoofd stoten

In Nederland zijn deuren in de afgelopen jaren vaak wat hoger gemaakt om lange mensen ook fatsoenlijk naar binnen te kunnen laten gaan. Maar dat is niet altijd het geval geweest. Dat illustreert deze foto duidelijk. Rechts een huis uit de Middeleeuwen in Leiden en links daarnaast een modern huis uit de jaren 30. Het verschil in deurhoogte is duidelijk te zien. Maar ook in Nederland, en laat staan in het buitenland, is de kans groot dat je minimaal 1 keer per week je hoofd stoot. Of het nu de deurpost is, een lamp die lekker laag hangt, signing van winkels. Te veel voorbeelden om op te noemen.

problemen lang zijn hoofd stoten

Lang zijn heeft ook voordelen

Naast deze 10 meest voorkomende problemen voor lange mensen, is het ook zo dat lang zijn ook zijn voordelen heeft. Bij een concert hebben veel mensen moeite om überhaupt het podium te kunnen zien. Maar lange mensen hebben altijd het gevoel dat ze front-row staan of zitten. Ook een voordeel is lang zijn als je iemand zoekt in een drukke menigte. Of meedoen aan een hardloopwedstrijd. Neemt niet weg dat het makkelijker is om problemen op te noemen dan de voordelen. Wellicht herken jij je in bovenstaande problemen (of voordelen)? We vinden het leuk om jouw ervaringen te horen!

Bronnen

langerworden.nl

randalolson.com

uniform.nl

gromuls.com