strijk en wasvoorschriften wassymbolen

Het wassen en strijken van kleding lijkt tegenwoordig steeds ingewikkelder te worden als je alle wassymbolen en strijksymbolen mag geloven. De vergelijking met het oerwoud aan verkeersborden in Nederland gaat bijna ook op voor de wassymbolen lijkt wel. Wasvoorschriften en strijkvoorschriften worden steeds ingewikkelder en uitgebreider. Dus als je je overhemden, t-shirts of andere kleding niet wil ruineren, dan is het handig om even onderstaande betekenissen van de symbolen te lezen.

Betekenis van wassymbolen

Elk kledingstuk heeft het wel, zo'n flapje aan de binnenzijde met vaak cryptische symbolen en instructies. Natuurlijk heeft iedereen zijn of haar eigen methode en manier van wassen. In de meeste gevallen worden witte en bonte was gescheiden en wordt er een apart wasmiddel gebruikt voor witte of gekleurde was. Veel mensen maken ook nog onderscheid in gekleurde was. Dus sorteren kleur bij kleur. Om te voorkomen dat kleuren overlopen en afgeven. Om er zeker van te zijn dat je dure trui of je favoriete overhemd niet verwassen wordt, is het handig om even de wassymbolen en bijbehorende instructies goed te lezen en te inspecteren. Want wat betekenen die symbolen nu eigenlijk?

betekenis wassymbolen

Betekenis van strijksymbolen

Ook voor het strijken van overhemden, t-shirts en andere kledingstukken gelden steeds vaker strijkvoorschriften. Van die symbolen die aangeven wat je wel en niet mag, wat de beste methode of manier van strijken is. En op hoeveel graden je mag strijken, met of zonder gebruik van stoom. Nu strijk ik zelf met name mijn eigen overhemden, maar heb eigenlijk nog nooit gelet op het feit of op het strijkbout staat hoe warm de bout is. Wel staat op het strijkbout aangegeven voor welke soort kleding een bepaalde stand is, maar de temperatuur heb ik eigenlijk nooit gecheckt. Toch maar eens doen binnenkort... Anyway, hieronder een overzicht van meest voorkomende strijksymbolen.

betekenis strijksymbolen

Wasdroger en drogen

Ook wat betreft het drogen van de was zijn er eigenlijk 2 kampen. Zij die zweren bij een wasdroger en daar echt alle kleding mee drogen en zij die zweren bij het ouderwets ophangen van de was. Neemt niet weg dat er ook echt symbolen en instructies bestaan hoe en wat wat betreft het drogen van kleding, overhemden en t-shirts. Mijn persoonlijke regel is eigenlijk dat ik alles in de droger doe, behalve mijn overhemden en spijkerbroeken. Omdat ik zelf bijna 2 meter ben en niet wil dat mijn overhemden met mouwlengte7 en mijn lange spijkerbroeken na het drogen tot normaal formaat zijn gekrompen.

Bewezen is wel dat kleding gewoon sneller slijt in een wasdroger dan dat als je het ophangt. Ik verbaas me ook iedere keer over de hoeveelheid pluisjes en stof die in het filter achterblijven na een droogbeurt. Die pluisjes moeten toch ergens vandaan komen, grote kans dat dat van je kleding is:) Eerder schreven we al over het onstaan van navelpluis en dat er een heuse wereldkampioen navelpluis-verzamelen is. Een wasdroger mag niet meedoen aan die wedstrijd kan ik verklappen...

Van belang dus om even stil te staan bij de betekenis van de diverse droog-symbolen voor een wasdroger.

betekenis symbolen wasdroger was drogen

Symbolen voor chemische reiniging (stomerij / drycleaning)

Bepaalde kleding als pakken, kostuums, smokings, jurken en jasjes kan je beter niet zelf wassen en drogen, maar chemische reining, vaak wel stomen, zorgt ervoor dat ze weer schoon en 'gestreken' in je kledingkast terug kunnen. In elke plaats heb je vrijwel een stomerij zitten. behalve als je kledingstuk een rondje met een kruis erdoor heeft, dan is het niet geschikt om te laten stomen of naar de stomerij te brengen.

betekenis symbolen chemische reiniging stomerij