Je boordmaat is in feite de maat van de boord van een overhemd aan de binnenkant van het overhemd gemeten. Het is afgeleid van de omtrek van je nek - logisch: hier moet het overhemd ook omheen vallen. De boormaat is met name belangrijk omdat er soms een das omheen gaat. In westerse landen is het vaak zo dat de boordmaat ook de rest van de maten van het overhemd bepaald.

De relatie tussen je boordmaat en shirtmaat

Er is een connectie tussen je boordmaat en shirtmaten. Zo horen bij nekmaat 42 een bepaalde mouwlengte en shirtlengte. Wanneer je dus boordmaat 42 omzet in 43 of zelfs 44: dan pas je eigenlijk alle maten aan. Het is wel goed om hier dus rekening meet houden. In de meeste gevallen is het goed om een fijn overhemd te nemen en dit helemaal dicht te knopen. Zijn de mouwen goed? is de lengte goed? Dan zal de boordmaat van dat overhemd de beste keuze zijn.

Boordmaat opmeten

Denk eraan dat de meeste standaard overhemden mouwlengte 5 of 6 hebben. Als dat favoriete shirt van zojuist dus iets te klein valt: vergroot dan niet zomaar de boordmaat als dat wel lekker zit. Een alternatief is een iets langere mouwlengte te nemen. Mannen van langer dan 1.90 meter zouden eigenlijk altijd mouwlengte 7 moeten dragen.

Zelf je boordmaat opmeten

Je eigen boordmaat heb je makkelijk opgemeten. Omcirkel je hals met het meetlint op adamsappel - hoogte (zie foto) met een meetlint. Noteer de nekmaat in centimeters. Dit is de werkelijke boordmaat.

Zelf je boordmaat opmeten

In sommige gevallen kan men hier 1 of zelfs 2 cm bij optellen. Dit is het geval indien het shirt niet altijd met een das wordt gedragen, of wanneer je graag hebt dat je overhemden wat wijder zijn. Maar let op! alle maten van overhemden hangen samen met de nekmaat. Zie Boordmaat en Shirtmaat hierboven.

Online winkelen o.b.v. boordmaat

Het wordt ook steeds makkelijker om op basis van de nekmaat of boordmaat overhemden te vinden. Een simpele Google zoekactie "Boordmaat 42 overhemden" geeft al een mooi resultaat.Het goede hieraan is dat je direct weet waar je aan toe bent. Ook zullen Google Shopping - of andere Shopping gidsen - gaan bijdragen aan het beter of liever gezegd - direct vinden van overhemden met de juiste boordmaat. Op onderstaande link vind je alle boordmaat overhemden.