Nog te vaak zien we mannen in het straatbeeld die de match tussen overhemd en bijpassende stropdas net niet helemaal juist hebben geïnterpreteerd. Het is ook niet altijd even makkelijk om bij elk overhemd een bijpassende stropdas te kiezen. Welke kleur stropdas mag wel op mijn donkerblauwe overhemd gedragen worden en welke absoluut niet? Als ik een gestreept overhemd draag mag ik dan wel een gestreepte stropdas dragen?

Deze vragen stel je jezelf meestal pas op de ochtend van dat belangrijke sollicitatiegesprek of die belangrijke meeting met de directie. Ook al zijn de (ongeschreven) regels wat versoepeld wat betreft ‘zakelijke overhemden’, je wilt wel een goede indruk maken. Vind hier drie tips die je kunnen helpen bij het vinden van de juiste combinatie van overhemd en stropdas.

Hoe kies je de juiste kleurcombinaties?

De perfecte kleurcombinatie kiezen komt erop neer dat je niet volledig moet wegvallen in de saaiheid van je kleding, maar je moet natuurlijk ook niet als een clown aankomen op kantoor. Om een passende stropdas bij de rest van je kleding te vinden kan een kleurenwiel goed helpen.

Hieruit kun je snel zien welke kleuren(soorten) complementerend, contrasterend of hetzelfde zijn. Zo zijn tegenovergestelde kleuren complementerend, zijn kleuren drie vakken van elkaar verwijderd contrasterend en aan elkaar gelegen kleuren hetzelfde (in kleursoort).

Kleurenwiel overhemd combineren met stropdas

overhemd en stropdas kleurenwiel

Het makkelijkst is het om contrasterende kleuren bij elkaar te dragen. Complementerende kleuren bij elkaar matchen is vaak een risico omdat dit erg opvalt. Uiteindelijk zul je een beetje moeten experimenteren met kleuren om er niet te saai uit te zien, maar ook niet te fleurig. Er is één regel die geen uitzondering betreft en dat is dat de kleur van je stropdas altijd donkerder moet zijn dat de kleur van je overhemd.

Hoe combineer je patronen en drukke dessins?

Allereerst moet onthouden worden dat je altijd patronen met niet-patronen of kleine met grote patronen moet combineren. Dit houdt in dat wanneer je overhemd bijvoorbeeld smalle verticale strepen heeft, dat je stropdas dan dikke diagonale strepen of helemaal geen strepen heeft. Het combineren van patronen met patronen is gewaagd. De kans dat er een mismatch onstaat tussen overhemd en stropdas is vrij groot. Dus combineer patronen alleen als je zeker bent van de juiste combinatie.

Hou het eenvoudig of hou je aan de regels

Uiteindelijk kun je het je zelf heel makkelijk maken door makkelijk kleuren te pakken zoals lichtblauw en dan de stropdas er een beetje uit te laten springen met bijvoorbeeld donkerrood. Natuurlijk is het ook leuk om een beetje te experimenteren als je je maar aan de regels houdt en laat iemand je helpen met het beoordelen van je ‘creaties’.

Kijk ook eens naar de enorme variëteit in overhemden, niet alleen in kleur, maar misschien is een extra lang overhemd wat voor jou.