In het algemeen geldt dat een overhemd met een dubbele manchet nooit casual gedragen wordt. Maar altijd onder een pak of colbert. Casual overhemden zijn dan ook uitsluitend te verkrijgen met een enkele manchet. maar ook qua manchet zijn er vele variaties mogelijk.

Enkele manchet

Let bij het kopen van een overhemd er goed op dat het manchet bij voorkeur ronde hoeken heeft. Die slijten minder snel dan manchetten met rechte hoeken. Er zijn vele soorten manchetten. Lange, korte, rechte hoek, ronde hoek, dubbele stiksels, knopen in de breedte, knopen in de lengte, 1 knoops, 2 knoops. Hiervoor geldt eigenlijk allemaal dat het niet zoveel uitmaakt. Wat je zelf mooi vindt of het fijnste vindt dragen.

Dubbele manchet

Een shirt met dubbele manchet wordt dus alleen als zakelijk gedragen. In Italie zie je vrijwel nooit een overhemd met dubbele manchet, dat is veel meer een Engelse en Nederlandse traditie. Een dubbele manchet heeft altijd manchetknopen.

Manchetknopen

Manchetknopen zijn er in vele soorten en maten. Naast de klassieke zilveren versies, zie je ook steeds vaker opvallende, gekleurde manchetknopen. Ook de zogenaamde silkknots zie je vaak. Dat zijn van zijde strings gemaakte balletjes. In diverse kleuren en variaties verkrijgbaar.