De meeste confectieoverhemden hebben vaste baleinen in het shirt. Handig met wassen, je raakt ze niet kwijt. Nadeel is wel dat ze vaak van plastic zijn en relatief snel kunnen verbuigen. De meeste maatoverhemden hebben knopen van paarlemoer. De meest voorkomende zijn echter gemaakt van plastic.

Knopen

Knopen van paarlemoer kan je herkennen door met de rug van je hand langs de knoop te wrijven. Als de knoop dan warm aanvoelt, is ie van paarlemoer. Zoals gezegd zijn de meeste overhemden voorzien van plastic knopen. Meest gangbaar is een witte knoop. Op overhemden die vaak casual gedragen worden, zie je tegenwoordig ook vaak gekleurde of deels gekleurde knopen.

De meest voorkomende steek om de knopen vast te zetten, is de... Bij maatoverhemden wordt ook wel vaak een hanepootsteek gebruikt of een zogenaamde knoop op stift. Bij het laatste is de knoop nog met een extra draad vastgezet.

Baleinen

Heren die goede overhemden kunnen waarderen, dragen bij voorkeur overhemden met losse baleinen. Deze kunnen gemaakt zijn van zilver of van paarlemoer. Denk er wel aan dat je deze bij het wassen uit het shirt verwijdert.

De meeste overhemden hebben vaste baleinen, Voordeel is dat je deze niet kwijt kunt raken en dat ze voor een mooie stevige kraag zorgen omdat ze tot diep in het puntje vastgemaakt zijn.