Het belangrijkste aan een overhemd is dat het aangesloten om je lichaam zit. Dat is redelijk voor de hand liggend zou je zeggen, maar te vaak zie je nog heren wijde overhemden met borstzakken dragen. Overhemden zijn de laatste jaren gelukkig al veel slanker, getailleerder, geworden, dus het gaat de goede kant op. Maar waar moet je nog meer op letten qua pasvorm?

Slim fit

De slim fit rukt absoluut op in Nederland. Natuurlijk zal het klassieke, rechte model shirt ook altijd blijven bestaan, maar menig overhemd is tegenwoordig slank gesneden. Maar hoe strak mag een overhemd eigenlijk zitten? Belangrijk is dat de er nooit spanning op de knopen mag komen te zitten. Dat de contouren van een man's lichaam te zien mogen zijn, is uiteraard het geval. Maar zodra het lijkt alsof de knopen er elk moment af kunnen springen, kan je beter naar een tussenvorm van de slim fit gaan. Een goede manier om te testen of dit get geval is, is door even te gaan zitten. Een tussenmaat is Modern fit bijvoorbeeld, waarbij de shirts iets minder getailleerder zijn.

Waar we te weinig op letten, is of de lengte van het overhemd goed is. Zodra het shirt regelmatig uit de broek kruipt, weet je dat het shirt te kort is. Als je een overhemd koopt, ga dan dus even zitten om te kijken of het overhemd inderdaad uit je broek kruipt. Regel bij maatwerk-overhemden is, is dat het shirt standaard de lengte heeft van de rug en dan nog eens zo'n 30 centimeter extra. Dit dus om te voorkomen dat je overhemd contstant uit je broek hangt.

De mouwen

De mouwen van een hemd mogen standaard 1 a 2 centimeter onder je jasje vandaan komen. Als de mouwen langer zijn, dan zie je meer manchet dan nodig is. Dat ziet er zelfs suf en onverzorgd uit. Dus ook voor shirts met mouwlengte 7 geldt deze regel.

Italiaanse overhemden

Absoluut populair zijn tegenwoordig Italiaanse overhemden. Maar dat moet je wel kunnen hebben... Kenmerkend voor deze shirts is dat de mouwen eigenlijk heel hoog op de schouder al beginnen. Dat zorgt ervoor dat er weinig stof onder je oksel zit, dat deze dus nauw op je lichaam sluit. In Nederland is dat echt niet voor iedereen weggelegd, dus vorodat je blind dit soort overhemden koopt, pas er eerst eens een. Want je kan wel mee willen gaan in de laatste trends, maar als een shirt gewoon niet lekker zit, dan zul je deze vast ook niet vaak dragen,