Hoe bepaal je je mouwlengte (EUR en VS):

Om je mouwlengte te achterhalen zul je de lengte van je armen moeten opmeten. Er zijn twee manieren om dit de doen: via de Europese methode of via de Engels methode (VS en VK). Bij de Europese methode wordt er gemeten vanaf de top van schouder, waar de arm begint, tot aan de pols. Bij de Engelse methode wordt er gemeten vanaf het midden van de rug/nek tot aan de pols. Om de juiste mouwlengte te bepalen tel je hier nog eens een kwart inch of een halve centimeter bij op. Dit is om rekening te houden met het krimpen van het overhemd.

Wanneer je een nieuw overhemd gaat kopen is het van belang om de juiste metingen te doen en te weten welke maten je hebt. Een overhemd ziet er pas echt goed uit als het perfect past. Het is niet moeilijk om achter de juiste maten te komen, maar je moet wel weten hoe. Dit overzicht zal stap voor stap uitleggen hoe jij het perfect passend overhemd gaat vinden met de juiste mouwlengte. Het beste is om een ander je maten te laten opmeten in plaats van het zelf te doen.

Stap 1: Belang van de juiste Mouwlengte weten

Om de juiste mouwlengte te achterhalen zul je de lengte van je arm moeten meten. Het is erg belangrijk dat de mouw van je overhemd precies de juiste lengte heeft. Waneer de mouw te kort is, zul je het overhemd al snel niet meer aandoen, omdat het niet lekker zit. Aan de andere kant ziet het er erg slordig uit, wanneer de mouw te lang is. Zorg er daarom voor dat je de juiste maten weet.following:

Stap 2: Arm opmeten - Mouwlengte

Om de juiste mouwlengte te vinden meet je altijd tot aan de pols. Daar waar je arm eindigt en je hand gaat beginnen. Via de Europese methode meet je altijd vanaf de top van de schouder, waar de arm begint, tot aan de pols. Volgens de Engelse methode begin je met meten vanaf het midden van de rug/nek tot aan de schouders. Vervolgens meet je de lengte vanaf de schouder tot aan de pols en tel je de twee lengtes bij elkaar op. zorg er altijd voor dat het meetlint in een rechte lijn naar beneden wordt gehouden, wanneer je gaat meten.

Mouwlenge opmeten

Stap 3: Voeg een klein beetje marge toe aan de afmetingen

Om de juiste mouwlengte te bepalen tel je, om krimpen in te calculeren, nog eens een kwart inch of een halve centimeter bij de metingen op. Vervolgens rond je het getal af tot een hele centimeter of een halve inch (bij twijfel altijd naar boven). De maten van overhemden worden vaak aangegeven in hele centimeters of halve inches. Afhankelijk van het land waar je bent, wordt er gemeten in centimeters (o.a. Eur en Jap) of inches (o.a. VS en VK). De meeste mannen hebben een mouwlengte van 60-95 centimeter of 23-38 inches, afhankelijk van welke methode is gebruikt.

Measuring your arm length to find the sleeve length

Stap 4: Mouwlengte - EU en VS maten converteren

Om centimeters om te zetten naar inches kun je het het aantal centimeters delen door 2,54. Andersom vermenigvuldig je het aantal inches met 2,54 om achter het aantal centimeters te komen. Niet vergeten om af te ronden wanneer je maten gaat converteren naar de andere maateenheid.

Converteren inch naar centimeter mouwlengte

Meer over de Europese methode

In de meeste Europese landen wordt de mouwlengte opgemeten door de lengte van de arm te meten. Deze wordt gemeten vanaf de punt van de schouder tot aan het einde van de pols. Plaats het meetlint op de punt van de schouder waar de arm begint en meet tot net over het botje van de pols (ongeveer 2 cm of 3/4 inches). Dit bepaalt de mouwlengte en zal bij de meeste mensen liggen tussen de 65 en 76 centimeter of 25 tot 30 inches. De meeste (lange) mensen met een mouwlengte vanaf 70 centimeter (27,5 inches) zullen overhemden met mouwlengte 7 dragen.

Meer over de Engels methode

In de verenigde staten, het Verenigd Koninkrijk en een aantal andere Engelstalige landen wordt de mouwlengte opgemeten door te meten vanaf het midden van de rug/nek tot het aan de van de pols. Eerst wordt de afstand tussen het midden van de rug, net onder de nek, en de punt van de shouder gemeten. Vervolgens de afstand tussen de punt van de schouder en het einde van de pols. Men telt de twee afstanden daarna bij elkaar op. Het is belangrijk om niet te ver boven en niet te ver onder de pols te meten, anders wordt de mouw of te lang of te kort en dat zou zonde zijn. Bij de meeste mensen zal de mouwlengte bij deze methode tussen de 81 centimeter (32 inches) en de 94 centimeter (37 inches) zijn. Sommige (meestal lange) mensen kunnen een mouwlengte van meer dan 100 centimeter (39 inches) en voor deze mensen worden extra lange overhemden aangeraden, overhemden met mouwlengte 7.