Om uw juiste maat te vinden voor een overhemd, kunt u het beste beginnen met het opmeten van uw lichaam. Een tip: Leg de centimeter zoveel mogelijk over de blote huid en trek deze niet te strak aan.

U kunt het beste uw maat bepalen door de onderstaande metingen uit te voeren. U maakt daarna gebruik van een maattabel om te bepalen wat de juiste maat overhemd is voor uw overhemd.

Uw maat opmeten voor een overhemd
Om de juiste maat te bepalen voor een overhemd voert u een aantal metingen uit. 1 meting moet u echt weten voor het kopen van een overhemd: dat is de boordmaat. Een aantal andere metingen zijn extra en om uw keuze en maat overhemd verder te specificeren.

U voert de volgende metingen uit:

  • Boordmaat opmeten

Daarna kunt u de volgende metingen uitvoeren

  • Armlengte meten
  • Taille omvang
  • Borstomvang meten

uw maten opmeten voor een overhemd

Hoe worden maten van een overhemd bepaald?

Overhemden hebben als mannekledingstuk één uniek element dat de maat bepaalt. Dat is de boordmaat of de nekmaat. Een overhemd wordt dus altijd uitgekozen op de boordmaat. Heeft u boordmaat 42, dan vraagt u altijd naar boordmaat 42 overhemden (en die zullen meestal goed zitten). Tegenwoordig worden veel verschillende 'fits' of 'snits' gebruikt, zoals 'modern fit', 'slim fit' of 'casual fit'. Dit bepaalt steeds vaker de nauwte of strakheid van een overhemd. En daarmee is het niet makkelijker geworden.

Daarom is het goed om het volgende van jezelf te weten

  1. Wat is mijn boordmaat?
  2. Aan welke fit geef ik de voorkeur (en welke als backup)?

Nu: stap 1. het meten van mij boord maat

Boordmaat meten: Meet de boord rond de basis van uw nek, waar de kraag hoort te zitten. Zorg voor voldoende ruimte, zodat u nog kunt slikken (ongeveer 1 centimeter extra). Het is ook mogelijk te vergelijken met het meten van de boordmaat van een ander shirt waarvan u weet dat het past. Meet vanaf het midden van de knoop tot aan het einde van het knoopsgat.

boordmaat en nekmaat meten van een overhemd

Denk er aan: Een casual overhemd moet lekker om de middel zitten, terwijl een zakelijk overhemd (met stropdas) goed om uw nek moet zitten. U heeft zelden alle knoopjes dicht (zoals met een stropdas). Dit kan betekenen dat u wellicht een boordmaat overhemd kleiner kan kopen dan u normaal doet.

En meer specifiek, stap 2: het meten van de overige maten

Borst omvang: Meet onder de oksels op het volste gedeelte van uw borst de maat rond uw romp. Houdt rekening met enige bewegingsvrijheid, meet daarom niet te strak. Ook niet als u van slim-fit houdt, hier is al rekening mee gehouden in het model.

Taille omvang: Om uw taille op te meten, plaatst u het meetlint op de plaats waar uw taille het smalst is. Houd rekening met de mogelijkheid van bewegen, bijvoorbeeld zitten. Dus meet niet te strak, houdt enkele centimeters speling over.

Arm lengte: Meet vanuit de kop van de schouder tot aan het begin van de hand, waar de muis van de duim begint.

Al mijn overhemd maten opmeten