Uit een groot onderzoek blijkt dat de Nederlandse man is gegroeid, van gemiddeld 169 centimeter honderd jaar geleden, tot 182,5 centimeter. Dit wisten wij natuurlijk al langer, en het is nu officieel bevestigd.

Nederlandse man is gemiddeld 182,5 centimeter

De Nederlandse man is tegenwoordig gemiddeld 182,5 centimeter! Daarmee staat Nederland op de eerste plek van de lijst van landen met de langste mannen. De definitie van lang zijn in Nederland schuift daarmee ook op. Tegenwoordig wordt je als Nederlandse man pas als lang gezien, als je langer dan 193 centimeter bent.

overhemd lange man

De Nederlandse vrouw

Nederlandse vrouwen zijn tegenwoordig gemiddeld 169 centimeter. Alleen de Letse vrouwen zijn langer. Met gemiddeld 170 centimeter zijn zij de langste.

Onderzoek van de Britse Universiteit: Imperial College Londen

Het onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers van de Britse universiteit Imperial College London. Zij vergeleken data van bijna alle landen ter wereld tussen 1914 en 2014. Dit is het grootschaligste onderzoek ooit naar de lengte van de mens.

De Europese landen domineren de resultaten gepubliceerd in het magazine eLife. Alleen Australië komt als niet-Europees land voor in de top 25. De Verenigde Staten komt niet in de top 25 voor. Hier steeg de gemiddelde lengte slechts zes centimeter in de afgelopen honderd jaar.

De kortste mens

Onderaan de lijst van de mannen staat Oost-Timor met een gemiddelde lengte van 160 centimeter. Bij de vrouwen zijn de Guatemalanen de kleinsten met 149 centimeter.

Overhemden speciaal voor de lange man

Mouwlengte7 overhemden zijn speciaal ontworpen voor de Nederlandse man langer dan 180cm. De overhemden zijn geperfectioneerd, zodat je nooit meer last hebt van te korte mouwen of overhemden die uit je broek kruipen.

mouwlengte