Bij een dresscode die is omschreven als business casual, is het voor de man belangrijk om te weten dat er verschillende gradaties van deze dresscode zijn. Voor de vrouw geldt in het algemeen dat een mooie, klassieke rok of een nette broek met truitje gepast is. Voor de man zijn meer variaties mogelijk, van pak tot trui.

Classic business casual

Hierbij draag je een niet te zakelijk pak (bijvoorbeeld linnen of katoen) met mooi, zakelijk overhemd (met mouwlengte 7 natuurlijk indien nodig). Een stropdas mag gedragen worden maar is zeker niet verplicht. Voor het overhemd geldt overigens dat deze het liefst wordt gedragen met dubbele manchet. Uiteraard met mooie, nette manchetknopen. Deze dresscode laat zich ook voorschrijven dat kan worden volstaan met een mooi colbert en nette broek. Maar in het algemeen is een pak meer voorkomend.

Smart business casual

Deze dresscode is wat minder omvangrijk. Voor heren geldt dat men een spijkerbroek of nette pantalon draagt met een jasje of colbert. Daaronder wordt vaak een mooi overhemd gedragen of een overhemd met een trui. Maar dus wel altijd nog met een jasje of colbert. Een stropdas is dus niet verplicht bij deze dresscode.

Relaxed business casual

Heb je een uitnodiging ontvangen voor bijvoorbeeld het bijwonen van een voetbalwedstrijd in een skybox, een golfevent of een andere, meer informele gelegenheid? Het kledingvoorschrift hierbij heet dan business casual relaxed. Dat betekent niet dat je in een gescheurde of vale spijkerbroek met sneakers mag komen. Een nette spijkerbroek of broek, mooi overhemd (enkele manchet) of trui.

Tenue de ville

De omschrijving van tenue de ville is eigenlijk heel simpel, namelijk stadskleding. In de praktijk echter blijkt dat toch bij veel heren verwarrend te zijn. Want het is natuurlijk wel een beetje een vaag begrip. Ook hierbij geldt dat je niet in een afgetrapte spijkerbroek moet komen, maar zeker wel netjes gekleed. Een stijlvol (Italiaans gesneden) overhemd, nette spijkerbroek, suede schoenen. Een jasje of colbert mag ook. Een stropdas is niet noodzakelijk.

Black Tie

Hierbij dragen de heren een zwarte of donkerblauwe smoking met smokingoverhemd en strikje. Een smokingoverhemd heeft altijd dubbele manchetten en wordt dus gedragen met manchetknopen. Zwarte sokken tot de knie en glimmende zwarte leren schoenen. Smokingoverhemden zijn er in vele variaties. Meest gebruikelijk is een overhemd met een blinde sluiting (waarbij je de knopen niet ziet).