Het schijnt - volgens officieel Sinterklaas onderzoek - dat we dit jaar (2014) gemiddeld voor 75 euro aan cadeautjes kopen. ING heeft een onderzoekje gedaan onder haar klanten (77.000 respondenten). Opmerkekijk resultaat: 50% denkt minder uit te geven dan vorig jaar.

Onderzoek: niet iedereen viert Sinterklaas
Niet iedereen viert sinterklaas of kerst met cadeautjes. Bij ruim één van de drie komen Sinterklaas of de Kerstman niet langs. Dat aandeel neemt de laatste jaren toe. Ook lijkt de Kerstman het te gaan winnen van Sinterklaas - voor het eerst dit jaar wordt er in meer huishoudens Kerstmis gevierd dan Sinterklaas.

Meer dan een kwart geeft 100+ euro uit
Ruim een kwart (27%) koopt voor meer dan 100 euro in. Ruim de helft (52%) van alle hulpsinten zegt minder dan 50 euro uit te geven aan sinterklaascadeaus. Toch wordt er dit jaar minder uitgegeven dan bijvoorbeeld twee jaar geleden. Wat best interessant is omdat de koopkracht wel is gestegen.

Wat geven we uit aan Sinterklaas

Kerstman of Sinterklaas
Bij bijna 25% van de Nederlanders komt de Kerstman met cadeaus langs, bij iets minder de Goedheiligman. Eén op de zes krijgt zelfs beiden over de vloer met cadeaus. Ruim een derde viert geen van beide feesten met cadeaus. Dit aandeel neemt ieder jaar toe.

Bekijk het gehele verslag van het onderzoek op ING.NL