Welk overhemd bij je past hangt af van een aantal factoren. In de eerste plaats natuurlijk je eigen smaak, maar ook je lichaamsbouw, de gelegenheid of gelegenheden waar je het overhemd gaat dragen en het seizoen hebben invloed op jouw ideale overhemd.

rode pakken zie je veel op carnaval

Er zijn slechts een handjevol mannen die zich zeer duidelijk onderscheiden met hun overhemden. Die ene gekke oom die altijd overhemden met grote felgekleurde bloemen draagt, of juist een collega die niets anders dan lichtblauwe overhemden in de kast heeft hangen. Heerlijk om zo´n duidelijke stijl te hebben, en ´s ochtends nooit na te hoeven denken. Maar het is niet voor elke man duidelijk welk soort overhemd bij hem past. Gelukkig kunnen wij je daar bij helpen, in dit artikel gaan we in op alle factoren die maken dat een overhemd bij je past, zodat jij erachter komt welk overhemd past 

Smaak

Een beetje een schot voor open doel, maar smaak is een belangrijke factor of een overhemd bij je past. Je moet je goed voelen in het overhemd wat je aan hebt, dan straal je dat ook uit. Ga dus op zoek naar jouw eigen smaak. Laat je inspireren door modeblogs, instagram en vraag advies aan de verkoper. Smaak kan veranderen en is vaak ook aan trends onderhevig. Kijk daarom iets verder dan je neus lang is. Koop je bijvoorbeeld al jarenlang overhemden in pastelkleuren en kijk je alleen nog maar daar naar als je een overhemd gaat kopen?

Prima als dat je smaak is, maar probeer ook eens iets anders. Wie weet heeft dat wel invloed op je smaak in overhemden. En verandert daarmee welk type overhemd bij je past. Laat je verrassen!

als je uiteten gaat is het toepasselijk om een overhemd aan te trekken

Lichaamsbouw

Naast smaak is je lichaamsbouw ook een belangrijke pijler. Een overhemd wat te strak of te wijd is kan nog zo´n leuk motief of prachtige kleur hebben, het is voor niemand verstandig. 

Kijk daarom altijd goed naar je eigen lichaamsbouw en wees eerlijk.

Een heel mager iemand kan beter een niet al te aangesloten overhemd dragen, dat maakt optisch nog dunner en draagt al snel bij aan het ´slungel´ effect. Kies, zeker als je lang bent, voor een modern fit overhemd, wat wel iets getailleerd is. Houdt ook rekening met de juiste lengte van de panden en armen, zodat je overhemd ook goed blijft zitten. Als je slank en lang bent, zal je vaak het probleem hebben dat de mouwen iets te kort zijn. Let daarom altijd goed op de maattabel. De meeste merken bieden ook overhemden met extra lange mouwen aan.

Zit je juist aan de andere kant van het scala en heb je een buik? Gek genoeg is ook dan een modern fit vaak de beste optie. De ´vetjes en hammetjes´ vallen door de manier waarop het overhemd getailleerd is minder op. Als je flink wat dikker dan normaal bent kun je kijken naar een recht gesneden overhemd.

Dan zijn er ook nog mannen met een atletische bouw. Met dit type lichaamsbouw kun je een overhemd hebben met iets meer taillering. Deze worden vaak slim fit genoemd. Dan vallen die uren in de sportschool ook direct iets meer op!

Nek en gezicht

Naast lichaamsbouw is ook de vorm van je gezicht en nek belangrijk. 

Heb je een lange nek en smal gezicht? Kies dan een overhemd met brede boordpunten. Ook een wide spread of cut-away boord zijn jouw type overhemd. Het lijkt dan alsof je nek iets korter is.

Heb je een relatief korte nek en een vol gezicht? Kies dan voor een klassieke kraag of straight point. Optisch maakt dit je gezicht wat smaller.

Gelegenheid en seizoen

Je kunt nog zo dol zijn op overhemden met knalkleuren en drukke dessins die strak aangesloten zijn, in de meeste beroepen is dit niet het juiste type overhemd. Maar het kan juist wel ideaal zijn voor een feestje.

op feestjes kan je verschillende soorten overhemden aantrekken casual of zakelijk

Met effen gekleurde overhemden van goede kwaliteit zit je voor de meeste gelegenheden goed. Alhoewel het ook de meest veilige optie is. Voor een feestje of bijvoorbeeld een bruiloft kun je iets meer uitpakken.

Reis je voor je werk veel naar de tropen? Dan is de kans groot dat luchtige zomeroverhemden jouw type overhemd zijn. Ben je op zoek naar een garderobe die het hele jaar door kan en bestendig is tegen het vaak omslaan van het Nederlandse klimaat? Ga dan voor 100% katoenen overhemden. Die houden je koel in de zomer en isoleren juist iets in tijdens de koude dagen.

Het is belangrijk om met beide, gelegenheid en seizoen, rekening te houden. Op zoek naar een overhemd voor een bruiloft in de zomer? Dan is een licht luchtig geweven overhemd de beste optie. Maar wil je juist iets voor tijdens het kerstdiner? Dan kies je beter een donkere kleur in een wat dichtere weving. Als je aan al deze factoren denk, kom je erachter welk overhemd het beste bij jou past.