soorten boord overhemd

Kleding maakt de man. Bij mannen gaat het bij kleding vaak om de details; opvallende gekleurde sokken, een mooi diep gesneden V-hals wit t-shirt onder het overhemd. Want een van de grootste modemissers is we; als het witte t-shirt zichtbaar is onder een overhemd. zo'n ronde boord kan dus echt niet meer, zeker niet met een hoge boord. Zorg altijd voor een net wit V-hals tshirt. Die witte tshirts zijn er tegenwoordig in verschillende dieptes V-hals. En het overhemd zelf, mooi (licht) getailleerd met passende boord. Steeds minder vaak draagt de Nederlandse man een das op zijn overhemd. Een spijkerbroek (jeans) met overhemd en eventueel een jasje of colbert volstaat tegenwoordig meestal als werkkleren. Kleding maakt de man, de details gaat het om en dus ook bij de soort boord op het overhemd.

De zomer en het komende modebeeld. Het witte overhemd speelt overduidelijk een hoofdrol in het modebeeld van de komende zomer, maar dan niet als het klassieke overhemd zoals we het allemaal kennen, maar als een creatieve variant. Heel wat ontwerpers blijken grote fans van het klassieke witte overhemd. Net zoals zoveel overhemden liefhebbers die soms een hele kledingkast vol hebben hangen met witte overhemden.

Welke soorten boord op een overhemd zijn er?

Niets minder belangrijk dan een mooi passend boord, dus meet regelmatig even je boordmaat op. Een te wijd boord kan echt niet. Vaak is er wel een maattabel te vinden. En ook de soort boord is tegenwoordig steeds belangrijker detail. Er zijn verschillende soorten boorden op overhemden. In feite zijn er 3 belangrijke punten die de keuze voor het soort boord bepalen: de lengte van de boordpunten, de rughoogte en de vorm van de punten. Deze drie elementen bepalen in feite de soort boord.

Maar wat is een passend boord? hoe weet je welk soort boord je op je overhemd zou moeten hebben? Voor mannen met een korte nek is het vaak niet verstandig om een overhemd te dragen waarvan de boord een hoge rug heeft. Een lage kraag doet je hals namelijk langer lijken. Heb je een lange(re) nek? Draag dan geen laag boord, dan kan je nek langer lijken. Een overhemd met hoge boord kan weer wel prettig zijn.

De boordpunten helpen een smal of een rond gezicht beter tot zijn recht te komen. Zo doet een lage boord met rechte punten het gezicht smaller lijken. Mannen met een smal gezicht kunnen vaakbeter een boord kiezen met een hoge kraag en weggesneden punten.

Welke soorten boord op een overhemd zijn er?

Wide spread boord

De meeste mannen dragen een overhemd met een wide spread boord. Veelzijdig door zijn lage kraag en doordat de kragen iets verder uit elkaar staan. De kragen staan niet zo ver uit elkaar als bij een cut-way boord. Lekker makkelijk en staat altijd goed. Een ideale boord voor zowel business overhemden als casual overhemden.

Cut-away boord

Overhemden met een cut-way boord worden vrijwel alleen gedragen in combinatie met een stropdas. De kragen van deze boord lopen naar achteren waardoor soms de punten in zijn geheel verdwijnen onder het jasje of colbert. Een ideaal boord als de knoop van de stropdas moet opvallen bij je overhemd.

Straight point boord

De naam zegt het al. De punten van deze boord lopen recht omlaag. Zowel president Obama als JFK droegen vaak overhemden met deze boord. Door de scherpe hoek van de punten is er slechts beperkte ruimte voor een stropdas. Een ideaal boord om een rond gezicht smaller te doen lijken.

Button-down boord

Lange tijd was hij not done, maar de button-down boord zie je weer geregeld terug bij overhemden. De knoopjes geven een overhemd een sportieve, casual uitstraling.

Vadermoordenaar boord

Eén van de bekendste boorden is de vadermoordenaar boord, die vaak door James Bond in het casino wordt gedragen. Oftewel de boord van een smokingoverhemd met die kleine puntjes voor de vlinderdas. James Bond mag hem dan geregeld dragen, maar voor dagelijks gebruik is hij niet echt geschikt.